Nowicjusz

User avatar
UFO
Posts: 10
Joined: Fri Apr 19, 2013 4:56 pm
Location: Warszawa
Contact:

Re: Nowicjusz

Post by UFO » Fri Apr 19, 2013 5:17 pm

Witam wszystkich.
Na imię mi Tomek. Mój nick w grze to UFO.
Od wczoraj pojawiam się online w grze:-) Dostałem info że jest liga i ta strona więc się zarejestrowałem na forum.
Potrzebowałbym jakiś instrukcji jak wygląda obecnie sytuacja i co trzeba jeszcze zrobić aby z Wami się ścigać:-)
Mam też pytanie o to, czy jest jakiś sposób na to, aby gra uruchamiała się na ekranie panoramicznym? Mam taki w
laptopie i obecnie mam dwa czarne paski po bokach...
Last edited by UFO on Wed Apr 24, 2013 8:42 pm, edited 1 time in total.
Pozdrawiam - UFO

Bartek
Posts: 186
Joined: Fri Sep 18, 2009 5:43 pm
Contact:

Re: Nowicjusz

Post by Bartek » Sun Apr 21, 2013 12:24 am

Witaj
Colin 04 raczej nie obsluguje trybu panoramicznego.
Mozna wyswietlic obraz na calym ekranie, ale bez zachowania proporcji czyli spłaszczone zegary i szeroka droga.

Jeden ze sposobów :

- uruchomić regedit.exe
- znalec gałąź Codemasters\Colin McRae Rally 04 (Ctrl + F, wpisac np "rally 04", jak znalazlo cos innego niz na ponizszym obrazku naciskac F3 az do skutku
- w polach HEIGHT i WIDTH wpisac (dziesiętnie !!) rozdzielczosc monitora
- uruchomic gre
Attachments
rozdzielczosc colin 04.png
rozdzielczosc colin 04.png (112.46 KiB) Viewed 3217 times

User avatar
UFO
Posts: 10
Joined: Fri Apr 19, 2013 4:56 pm
Location: Warszawa
Contact:

Re: Nowicjusz

Post by UFO » Sun Apr 21, 2013 1:43 am

Działa!
Teraz obrazek w dobrej proporcji na całym ekranie. Inny świat:-)
Wielkie dzięki.
Pozdrawiam - UFO
Pozdrawiam - UFO

User avatar
tigerbaby
Posts: 53
Joined: Sat Dec 04, 2010 2:42 pm
Location: LITHUANIA-IRELAND
Contact:

Re: Nowicjusz

Post by tigerbaby » Sun Apr 21, 2013 10:32 am

UFO wrote:Działa!
Teraz obrazek w dobrej proporcji na całym ekranie. Inny świat:-)
Wielkie dzięki.
Pozdrawiam - UFO
nu tak, ci jest problema to jest i sposob jak ,powodzenia :)

User avatar
UFO
Posts: 10
Joined: Fri Apr 19, 2013 4:56 pm
Location: Warszawa
Contact:

Re: Nowicjusz

Post by UFO » Tue Apr 23, 2013 10:54 pm

Bartek wrote:Witaj
Colin 04 raczej nie obsluguje trybu panoramicznego.
Mozna wyswietlic obraz na calym ekranie, ale bez zachowania proporcji czyli spłaszczone zegary i szeroka droga.
Mam jeszcze pytanie.
Ustawiłem tak jak napisałeś, w rejestrze edytując dane pliki, i mam grę na całym ekranie.
W grze, wchodząc w opcje, pokazuje mi się ustawienie rozdzielczości 640x480x32...
Jeśli ruszę cokolwiek wraca do starego trybu. Jest szansa zwiększyć rozdzielczość, zmienić
inne parametry grafiki i zostać przy obecnym (lepszym:) trybie? Trzeba to robić w rejestrze?
Jest dziwna sytuacja, bo mój laptop nie jest mocny, ale CMR2005 działa mi bez problemu
przy max rozdzielczości 1366x768, rysowaniu na 8 i kilku innych opcjach. Jest płynniej niż
w CMR4. Próbuję więc kombinować, bo ma to wpływ na jazdę...
Pozdrowienia - UFO
Pozdrawiam - UFO

Bartek
Posts: 186
Joined: Fri Sep 18, 2009 5:43 pm
Contact:

Re: Nowicjusz

Post by Bartek » Wed Apr 24, 2013 1:33 am

No wlasnie, mimo, ze Colin 04 to stara gra, to żeby pograć komfortowo trzeba posiadac w miare mocny sprzet.
Fraps w tej grze moze pokazywac ze klatek jest troche wiecej niz odswiezanie monitora, ale dalej bedzie widac ze nie jest plynnie.
Na słabej nvidii bedzie dzialalo troche lepiej niz na slabej ati.
W niektorych konfiguracjachsprzętu pomaga/konieczne jest uruchomienie cmr4.exe na tylko jednym rdzeniu procesora.
alt+ctrl+del ->menadzer zadan -> procesy ->cmr4.exe ->prawy myszy->(ustaw koligacje/affinity)
W opcjach gry nigdy nie włączam "synchronizacja pionowa" - wyrazne opoznienie w sterowaniu czy raczej w wyswietlanym obrazie.

Wybraną rozdzialke 4:3 rozciagniesz sobie do 16:9 gdzies w opcjach panelu sterowania od karty graficznej.
W win7 rozd.ekr->ust.zaawansowane->ktoras z zakladek (jakis panel.. albo ..control center, doinstalowac jak nie ma)

Jak ma byc koniecznie 1366x768 to nie widze innego wyjscia jak najpierw zmienic inne parametry, wyjsc z gry, przeedytowac rozdzielczosc w rejestrze i ponownie uruchomic colina.
W regedit mozna wyeksportowac wpisy (prawy myszy na "Colin McRae Rally 04") do pliku .reg,
a nastepnie przedytowac jakims notepadem ten plik i pozostawic tylko te linie :

[twoja sciezka...\Codemasters\Colin McRae Rally 04]
"WIDTH"=dword:00000780
"HEIGHT"=dword:00000438

i potem uruchamiac tego .reg zamiast edytowac regedit'em.

User avatar
UFO
Posts: 10
Joined: Fri Apr 19, 2013 4:56 pm
Location: Warszawa
Contact:

Re: Nowicjusz

Post by UFO » Wed Apr 24, 2013 7:24 pm

Mój komp to laptop Dell Studio 1555. Core2 Duo 2.2GHz, 4GB Ram i ATI Radeon HD 4570.
Ogólnie jakoś daje radę ale szału nie ma:-) Próbowałem przełączyć grę na jeden rdzeń
ale różnicy nie widzę. Będę jeszcze eksperymentował i zobaczymy co mi wyjdzie. Tutaj
jest filmik na moim kanale YT z jakiegoś przejazdu:
http://www.youtube.com/watch?v=e0PTc-DTQVs
Niestety nie mogę robić filmów w czasie rzeczywistym dlatego powtórka:-)
Obrazek u mnie teraz jest trochę rozciągnięty ale tak jest lepiej niż wcześniej i wygląda tak:
Image
Pozdrawiam - UFO

User avatar
UFO
Posts: 10
Joined: Fri Apr 19, 2013 4:56 pm
Location: Warszawa
Contact:

Re: Nowicjusz

Post by UFO » Wed Apr 24, 2013 7:32 pm

Przypomniało mi się jeszcze jedno. Czy są jakieś ogólne zasady jazdy online w CMR4 wg których należy jeździć? W CMR2005 w sesjach online jest tak, że jazda po bandach i ścianach, odbijanie się od nich na zakrętach i używanie skrótów jest traktowane jako oszustwo i wywalają z sesji. Auto musi przy cięciach być przynajmniej jednym kołem na drodze. Jak to wygląda w CMR04?

Pozdrawiam - UFO
Pozdrawiam - UFO

User avatar
UFO
Posts: 10
Joined: Fri Apr 19, 2013 4:56 pm
Location: Warszawa
Contact:

Re: Nowicjusz

Post by UFO » Fri Apr 26, 2013 10:47 pm

Jestem po testach... Niestety nie jest dobrze. Jeśli w rejestrze wpisuję coś innego niż 1366 na 768, nic się nie zmienia. Gra startuje z minimalną rozdzielczością. Przy 1366x768 jest na całym ekranie, ale niestety gra nie działa płynnie... Po chwili jazdy zaczynają się przycinki. Zależy jeszcze od odcinka. Próbowałem jednego rdzenia i gra potrafiła się zwiesić... Gdy ustawiam w grze 1024x768x16, jest dużo płynniej niż przy edytowanym rejestrze. Trochę nie mam już pomysłu. Ekran w lapie to 15" więc przy 1024x768 mam obrazek o przekątnej 12":-) Są jeszcze jakieś opcje? W CMR2005, mam ustawioną rozdzielczość 1280x720 i w skrócie do gry na pulpicie dołożoną "komendę" videscreendisplay i tam to powoduje że auto wraca do dobrej proporcji na ekranie panoramicznym.
Pozdrawiam - UFO

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest